Ons verhaal
Een eerlijke beloning voor ecosysteemdiensten
De bodem onder onze voeten
aESTI is ervan overtuigd dat de bodem een belangrijke rol speelt bij de uitdagingen waar we voor staan: klimaat, water en natuur. Een eerlijke beloning voor resultaten op deze terreinen - we noemen dat ecosysteemdiensten - stimuleert boeren om daar optimaal aan bij te dragen. Het gaat dan om opslag van CO2, waterberging en biodiversiteit.
De bodem is voor alle drie een belangrijke bron. De bodem van de aarde bevat ruim drie keer zoveel CO2 als er in de lucht zit. De bodem werkt als een spons voor water: opslag bij hevige regenval en bron voor groei bij droogte. En het bodemleven in de grond is dé basis voor biodiversiteit.
Boeren gebruiken de bodem om ons voedsel te produceren, maar kunnen die ook benutten om meer CO2 vast te leggen, meer water te bergen en meer biodiversiteit te realiseren. Als we boeren eerlijk belonen voor hun ecosysteem-diensten, dan zullen ze zich daar maximaal voor inzetten. Dat bedoelen we bij aESTI als we zeggen ‘impact rewarded’.
Een eerlijke beloning voor ecosysteemdiensten
De aarde zelf - onze bodem - kan een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van ons klimaatprobleem
Boeren spelen daarin een cruciale rol, door de opslag van CO2, beter waterbeheer en meer biodiversiteit.
Boeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor deze diensten.
Deze financiële compensatie wordt gebaseerd op aangetoonde resultaten.
Een efficiënte marktplaats zorgt er voor dat de opbrengst daadwerkelijk ten goede komt aan de boer.
Aankoop van de ecosysteemdiensten is interessant voor bedrijven, organisaties, overheden en consumenten die hun eigen CO2-voetafdruk willen compenseren en/of willen investeren in waterberging en biodiversiteit. aESTI ondersteunt dit op vier manieren:
We maken handel in ecosysteemdiensten mogelijk door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Zo kunnen lokale afnemers lokale projecten ondersteunen. De eerste stap daarin is onze marktplaats voor CO2-certificaten.
We belonen de boer maximaal voor zijn diensten: 90% van de opbrengst (vastgelegd in certificaten) gaat naar de boer. De resterende 10% is om de kosten van aESTI te dekken.
We definiëren en certificeren ecosysteemdiensten. Om te kunnen kopen en verkopen moet een ecosysteemdienst exact zijn omschreven en moeten de specificaties controleerbaar zijn (certificering). aESTI ontwikkelt deze certificaten voor CO2-vastlegging, waterberging en biodiversiteit.
We maken handel in ecosysteemdiensten mogelijk door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Zo kunnen lokale afnemers lokale projecten ondersteunen. De eerste stap daarin is onze marktplaats voor CO2-certificaten.