Doe mee
Voor boeren
Verbeter je bodem
Verhoging van het organische stofgehalte verbetert de kwaliteit van de bodem. Verhoogd organische stofgehalte leidt niet alleen tot ecosysteemdiensten, maar ook tot verbeterde kwaliteit en opbrengst. Verhoogd organische stofgehalte wordt o.a. bereikt door het verminderen van kerende grondbewerking, groenbemesters te telen en gebruik van organische in plaats van kunstmest.
Krijg betaald voor je ecosysteemdiensten
Goed bodembeheer leidt tot CO2 opslag, verbeterde waterberging, waterkwaliteit en biodiversiteit. Dit zijn ecosysteemdiensten die voor iedereen van belang zijn. Deze ecosysteemdiensten zijn geld waard en worden verhandeld op een vrijwillige markt. Te beginnen met CO2, omdat die markt al bestaat. Deze markt opereert los van de productie van voedsel. De praktijk heeft immers uitgewezen dat extra productie-eisen zelden leiden tot een hogere productprijs.
Hoe werkt het?
Door niet meer te ploegen, door groenbemesters te telen en het gebruik van pesticiden en kunstmest te reduceren, verbetert de kwaliteit van de bodem. Dit genereert niet alleen eco-credits, maar ook een beter product. Wat voor maatregelen je kunt nemen lees je hier.
Door het invullen van de Cool Farm Tool (CFT) kun je berekenen met welke maatregelen hoeveel koolstof in de bodem wordt opgeslagen. Een link naar de CFT vind je hier.
aESTI controleert de opgeslagen CO2 en garandeert dat 90% van de opbrengst van de credits wordt uitbetaald aan de boer. Slechts 10% is om de kosten van aESTI te dekken. Hoe dat precies gaat lees je hier.
Deze boeren doen al mee
Bart de Lugt
We vinden het belangrijk dat de boeren een goed verdienmodel verdienen, we hebben een hoop in handen maar er wordt nog te kort mee gedaan. Duurzaam boeren kan een hoop opleveren, zowel voor ons als de natuur. Daar willen we als boer en als mens naar toe. Alle plussen die we kunnen halen met wat er toch al is maar waar we nog niks mee doen is mooi mee genomen. Met aESTI hopen we samen iets moois verkoopbaar te maken. We waren bereid om mee te doen omdat dit interessante bewegen zijn waar we in de toekomst misschien veel uit kunnen halen.
Pieter van der Valk
In een circulaire economie heeft landbouw een onmiskenbaar belangrijke positie. In feite is dit de plek waar de verbinding plaatsvindt om van een reststroom weer een grondstof te maken. Landbouw wordt al sinds de tweede wereld oorlog benaderd vanuit een perspectief van levering van de grondstoffen. Ook ons economisch model is hier op gestoeld. Om los te komen van dit productie gedreven systeem en dit om te buigen naar een circulair systeem is het dus nodig dit tot waarde te brengen in het economisch model. Met deze pilot zetten we de eerste stappen om richting een verdienmodel te komen dat resulteert in een circulair systeem.
Meld je aan
Heb je zelf mogelijkheden om CO2 op te slaan in de bodem? Bied deze eco-systeemdienst dan nu aan via ons platform.