Wil je nog iets weten?
Veel gestelde vragen
Algemeen
aESTI draagt zorg voor betrouwbare credits die ontstaan als gevolg van duurzaam bodembeheer. Met een focus op kleine tot middelgrote boerenbedrijven. Door middel van een efficiënt, goedkoop en geautomatiseerd controleprotocol. Van de verkoopprijs gaat 90% rechtstreeks naar de boer en de overblijvende 10% wordt gebruikt om de kosten van aESTI te dekken. aESTI start met de verkoop van opgeslagen CO2 in de bodem, gevolgd door andere ecosysteem credits zoals water opslag, water kwaliteit en biodiversiteit. aESTI maakt geen gebruik van intermediars: credits worden direct aan de uiteindelijke koper verkocht (bedrijven, overheden, organisaties en consumenten) zodat de opbrengst voor de boer maximaal is. En daarmee ook het eco-rendement voor de koper.
Planten halen CO2 uit de lucht en slaan dit gedeeltelijk als koolstof in de bodem op. Internationaal wordt dit Soil Organic Carbon (SOC) genoemd. Het SOC gehalte in de bodem stijgt naarmate de bodem duurzamer wordt beheerd. Minder ploegen is hier een belangrijk onderdeel van. Wanneer er wordt geploegd, wordt de aarde en het bodemleven letterlijk op z’n kop gezet en verdwijnt de opgeslagen koolstof grotendeels weer als CO2 in de lucht. Door duurzaam bodembeheer neemt de hoeveelheid organisch materiaal (en daarmee koolstof; organische stof bevat ongeveer 50% koolstof) in de bodem toe. Ook neemt het waterbergend vermogen en de (bodem)biodiversiteit toe. Dit noemen we ecosysteemdiensten. Wanneer boeren eerlijk worden beloond voor deze diensten, zullen we een grotere bijdrage leveren aan de oplossing voor klimaatopwarming, verdroging en een verbeterde biodiversiteit.
Een koolstof (CO2) credit staat gelijk aan een ton CO2 die uit de lucht is genomen en als koolstof in de bodem is opgeslagen. Soms wordt ook de term een ton CO2 equivalent gebruikt. Hiermee wordt bedoeld dat ook andere broeikasgassen (bijvoorbeeld methaan met een factor 25 en lachgas met een factor 295) omgerekend worden naar een vergelijkbare hoeveelheid (equivalent) CO2.
Atmosferische koolstof dioxide (CO2), lachgas (N2O) en methaan (CH4) worden meegenomen en gemeten in onze methodologie. Het nettoresultaat van de verminderde uitstoot van deze gassen plus de toegenomen opslag van koolstof in de bodem wordt omgezet in CO2 credits en verhandeld.
aESTI is uniek in de markt om een aantal redenen omdat: (1) we ons focussen op kleine tot middelgrote boerderijen die te maken hebben met hoge barrières om toe te treden tot de koolstof (offset) markt vanwege de hoge kosten van o.a. auditing (certificering en controle), (2) de boer staat centraal in alles wat we doen en dat geldt zeker voor onze betalingsstructuur: 90% van de verkoopprijs gaat direct naar de boer. Dit is, helaas, een groet verschil met veel andere programma's, (3) we hebben een efficiënte, goedkope en geautomatiseerde set van controle mechanismen waarbij we gebruik maken van publiek beschikbare data en moderne technologie, (4) we geloven in transparantie van de marktplaats en daarom classificeren we onze credits op basis van kwaliteit.
Onze controle mechanismen zijn primair gebaseerd op fysieke monstername van de bodem, gecombineerd met administratieve controles en (in de nabije) toekomst gebruik makend van satellietbeelden. Bij de start van een project worden grondmonsters genomen. Dit is de zogenaamde 'baseline'. Op basis van de duurzame maatregelen die de boer treft wordt een berekening gemaakt van de verwachte jaarlijkse CO2 opslag. De eerste vijf jaar wordt hierover een zeer grote buffer aangehouden om zeker te zijn dat niet meer credits worden verkocht dan er daadwerkelijk koolstof in de bodem is opgeslagen. Jaarlijks vindt controle plaats of de duurzame bodemmethoden nog steeds worden toegepast en iedere vijf jaar worden er nieuwe monsters genomen. Op basis van de controle is steeds nauwkeuriger vast te stellen hoeveel CO2 is opgeslagen en kan de buffer worden verkleind en credits die vrijkomen alsnog worden verhandeld. Iedere credit heeft een uniek serienummer die er voor zorgt dat gevolgd kan worden van moment van ontstaan tot opheffing ('retirement'). Iedere verkochte credit wordt geregistreerd in publiek beschikbare registratie om dubbele verkoop te voorkomen.
Ja. Na betaling van de credits zullen we je een aESTI-certificaat sturen met de naam van het project en de koper (indien gewenst), de hoeveel CO2 die is opgeslagen, de unieke serienummers van de certificaten en de datum waarop deze zijn opgeheven ('retired'). Zorg er alstublieft voor dat u het juiste emailadres hebt doorgegeven en check eventueel de spamfolder indien u binnen 24 uur geen email van ons hebt gehad.
Je kunt op de initiatiefnemers pagina meer lezen over ons team.
Voor consumenten
Nee. Kopers kunnen credits kopen van alle projecten op de marktplaats. We bieden je de mogelijkheid een lokale boer te steunen in jouw omgeving, maar je bent vrij om projecten te kiezen in andere geografische gebieden.
U kunt Werkgroep Voetafdruk Nederland of Milieu Centraal gebruiken om uw voetafdruk te berekenen.
We gebruiken je persoonlijke informatie om het ESTI certificaat te maken. Dit sturen we naar je op zodra de credit is gekocht en betaald. Alle data van onze boeren en kopers worden beschermd via ons persoonsgegevens beleid ('data privacy policy'). Die vind je hier.
Natuurlijk. Vergeet dan s.v.p. niet om de naam van de persoon waarvoor je ze koopt op te geven, wanneer u het aankoopformulier invult. Op deze manier bevat het CO2 certificaat op de juiste naam wordt opgesteld.
Voor nu accepteren we alleen credit kaarten en iDEAL (voor betalingen binnen Nederland). We zullen in de komende periode onze betalingsmethoden uitbreiden. Bij creditkaartbetaling zullen we de kosten van de creditkaartbetaling aan je doorbelasten. Dit om te zorgen dat de maximale opbrengst bij de boer komt.
Het aESTI certificaat is bewijs van je aankoop. Het toont aan dat je CO2 opslag hebt gekocht en uitstoot hebt gecompenseerd. Het behoort alleen aan jou toe en kan niet worden verkocht aan derden.
Voor bedrijven en professionele organisaties
Bedrijven en professionele organisaties moeten zich registreren op onze website. Daarbij zijn de volgende gegevens nodig: het KvK-nummer en BTW-nummer en adresgegevens. Wij checken de gegevens op juistheid en juridische status. Organisaties zonder de juiste gegevens kunnen hun BTW niet terugvragen. In Nederland controleren we onder andere bij de Kamer van Koophandel (KvK).
CO2 credits kunnen gebruikt worden om de CO2 emissie van een organisatie te compenseren. Zo kan je organisatie CO2 neutraal of zelfs CO2 negatief worden.
Met deze tool van de Rijksuniversiteit Groningen kunt u de footprint van uw organisatie berekenen
Je kunt de aESTI certificaten gebruiken om je vrijwillige investering in klimaatverbetering aan te tonen. aESTI certificaten zijn vrijwillige certificaten en kunnen daarom niet worden gebruikt om te voldoen aan eventuele wettelijke verplichtingen. We verwachten van kopers van certificaten ook dat certificaten slechts eenmaal worden gebruikt en niet dubbel worden geteld. Dit is onderdeel van de gebruiksvoorwaarden van aESTI waarmee je in moet stemmen bij aankoop van credits.
Voor boeren
Akkerbouwbedrijven, en melkveehouderijen en andere grondgebonden vollegrondsbedrijven komen in aanmerking voor registratie. We verwelkomen kleine tot middelgrote boerderijen (tussen 1 en 500 hectare), en grotere boerderijen en groepen van kleinere bedrijven in alle geografische lockaties (wereldwijd).
CO2 kan maar een keer als koolstof in de bodem worden opgeslagen en daarom kan er ook maar een keer credits voor worden ontwikkeld en verhandeld. Indien je je project dus al elders hebt aangemeld, is het niet mogelijk om dit ook via aESTI te verhandelen. Bij aanmelding van je project bij aESTI zullen we dit ook controleren, omdat we er absoluut zeker van willen zijn dat credits niet tweemaal verhandeld worden.
Er zijn een aantal maatregelen die een positief effect hebben op de opslag van koolstof in de bodem. Dit zijn onder andere niet kerende grondbewerking, gewasresten niet afvoeren als bijproduct, het telen van groenbemesters, het gebruik van organische mest- en voedingsstoffen en of het gebruik van compost. De totale lijst van 'carbon farming' bewerkingen vind je (zie control protocol). Om als project voor CO2 credits in aanmerking te komen moet je minimaal twee van deze maatregelen toepassen.
We helpen het klimaat alleen als we CO2 langdurig als koolstof in de bodem opslaan. Liefst voor altijd. Zo'n commitment kan uiteraard niemand aangaan. Bij ESTI hebben we een sterke voorkeur voor projecten met een commitment voor 20 jaar. We begrijpen echter ook dat dit, zeker voor boeren, vaak moeilijk te realiseren is. Daarom is 10 jaar ons minimale commitment. Het is goed je te realiseren dat credits met een langer commitment voor een hogere prijs kunnen worden verhandeld.
Ons proces werkt als volgt: eerst meld je je aan op onze site. We nemen dan contact met je op om een beter inzicht te krijgen in je project. Daarna vragen we je om je project in te voeren in de Cool Farm Tool (CFT). Dit geeft inzicht in wat je gaat doen en wat de verwachte hoeveelheid opgeslagen CO2 hiervan zal zijn. Op basis hiervan sluiten we een contract. Vervolgens wordt door bodemmonsters vastgesteld wat de startsituatie van de bodem is. Jaarlijks worden de credits verkocht van de CO2 die in dat jaar is opgeslagen, waarbij we, zeker de eerste vijf jaar, een ruime buffer aanhouden om te voorkomen dat er meer credits worden verkocht dan er koolstof in de bodem wordt opgeslagen. ESTI controleert of het project wordt uitgevoerd zoals afgesproken en na vijf jaar worden opnieuw bodemmonsters genomen. Deze gegevens worden gebruikt om vast te stellen hoeveel koolstof daadwerkelijk is opgeslagen en of CO2 credits die in de buffer waren opgeslagen alsnog vrijgegeven kunnen worden.
De opbrengst van de credits is afhankelijk van een aantal factoren: hoeveel koolstof er daadwerkelijk in de bodem wordt opgeslagen, wat de prijs is waartegen wordt verkocht en wat de transactiekosten zijn voor verkoop. De hoeveelheid opgeslagen koolstof is afhankelijk van verschillende factoren zoals bodemtype, welke landbewerkingen worden gedaan, het gewas dat wordt geteeld enzovoort. Dit is wel te berekenen met behulp van bijvoorbeeld de Cool Farm Tool (CFT). Er wordt vaak conservatief gerekend met een ton CO2 equivalent per hectare per jaar. Dat wil zeggen dat iedere hectare jaarlijks een CO2 credit oplevert. Credits worden jaarlijks verkocht waarbij we ons uiterste best doen een zo hoog mogelijke prijs te krijgen. Van deze verkooprijs gaat 90% rechtstreeks naar de boer en 10% wordt gebruikt om de kosten van het platform te bekostigen.